Ana içeriğe atla

DOLAŞIM SİSTEMİ AYRINTILARI VE AKLIMA TAKILAN SORULARA BULDUĞUM CEVAPLAR

Kan plazmasında fibrin  neden bulunmaz?
pıhtılaşma şemasında görüldüğü gibi yaralanma olmadığı sürece fibrin fibrinojen halinde pasif olarak bulunur yani:kanda fibrin bulunmaz ancak fibrinojen bulunur.
Kan PLAZMASI
 % 8 Protein : Bu proteinin : % 60’ı albumin, % 36’sı globulin ve % 4’ü fibrinojendir.
interferonlarn görevi ve faaliyetleri nedir?
Bağışıklık sisteminin virüs ve bakteriyel enfeksiyonlarda gelişim biçimleri
1.şekil
Virüs bir hücreye girer
I
Hücre  interferon üretir
I
İnterferon sağlam hücrelerinin reseptörlerine bağlanır
I
hücrelerin viral mRNA yı parçalayan enzimler üretir
I
Virus (interferondan sonra) sağlam hücreye girer
I
Virüs engelleme enzimleri aktive olur
I
Virüsler hücrelerde çoğalmaz
İnterferon - viral enfeksiyona karşı hücre içi savunma proteinleridir 
Kapakçıklar nerelerde bulunur?
Lenf damarlarında,Kalpte,Özellikle vücudun alt bölgesinde bulunan toplar damarlar içinde kanın geri dönmesini engelleyen kapakçıklar bulunur, Atardamarların kapakçıkları diplerde bulunur..
Kanser hücreleri kan ve lenf yoluyla nasıl taşınır?
Lenf bezleriyle yayılım
Lenf dolaşımı yoluyla kanser hücreleri vücuttaki diğer bölgelere yayılabiliyor. Daha sonra, lenf bezlerinin kan dolaşımıyla bağlandığı bölgelerde kan damarlarıyla yayılmaya devam ediyor. Lenf bezleriyle yayılım en çok meme kanserinin koltuk altındaki lenflere yayılması sırasında görülüyor.
Kan damarlarıyla yayılım
Kanser hücreleri kan damarlarını ele geçirerek, vücudun diğer bölgelerine yayılıyorlar. Vücudumuz kan damarlarıyla kaplı olduğu için kötü huylu hücreler uzaktaki organlara ulaşmak için kan damarlarını tercih ediyorlar. Kolon ve sindirim sistemi kanserinin karaciğer ve akciğer kanserine yayılması genellikle kan damarları yoluyla meydana geliyor.
Hücreler yeni ulaştıkları organlarda kötü huylu küçük tümörlere dönüşüyorlar ve biz bu tümörlere mikrometastaz diyoruz. Bunlar daha sonra metastaz oluşumunu tamamlayıp, büyük tümörlere dönüşüyorlar.

Lenf sistemi nasıl kandaki protein miktarını ve derişimini belirler?

Lenf sıvısı: Lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısına lenf sıvısı denir.Kılcal kan damarlarından geçen kan plazması, doku hücrelerinin arasına sızdığı zaman lenf sıvısını oluşturur. İçerisinde alyuvar bulunmadığı için renksizdir. Bu sebeple lenf sıvısına akkan denir. Lenf sıvısı kalbe yakın yerde kan toplar damarına aktarılır. Lenf sıvısı içerisinde bol miktarda kanın lökosit hücrelerinden vardır. Lenf sıvısı yavaştır ve pıhtılaşma özelliğine sahiptir. Lenf damarları içine gelen lenf sıvısı, bu damarlar içinden taşınarak yeniden kan dolaşımına kazandırılır. Kan sıvısının bir bölümü dokulara süzülür, burada belli bir süre dolaştıktan sonra lenf sıvısı olarak lenf damarlarına girer ve damarlar içinde ilerleyerek yeniden kan dolaşımına katılır. Böylece vücudun sıvı dengesi korunmuş ve dolaşımın sürmesi sağlanmış olur.
Lenf sistemininin görevleri arasında doku ve hücrelerdeki yabancı maddeleri, bakteri ve mikropları uzaklaştırmak, ölü ve yıpranmış hücrelerden kurtulmak, kaybedilen proteinlerin bir kısmının tekrar dolaşıma kazandırmak, bağırsaklarda emilen yağ asitleri ve vitaminleri dolaşıma katmak ve vücudun savunma sistemine destek olmak vardır.


Kalbin Yapısı Ve Tabakaları Nelerdir? Endokard, Miyokard, Perikard Nedir?

Endokard (İç Tabaka)

Kalbin iç yüzeyini örten tabakadır. Kan damarları bulundurmayan bu tabaka tek sıralı yassı epitelden yapılmıştır. Endokard, kayganlığı sayesinde kanın hareketini kolaylaştırır ve kanın doğrudan kalp kası ile temasını engeller. Endokardı oluşturan epitel doku ince bir bağ doku ile miyokarda bağlanmıştır.

Miyokard (Orta Tabaka)

Kalbin çalışmasını sağlayan ve esas dokusunu oluşturan kas tabakasıdır. Kalp kası yapı olarak çizgili kas gibi olmasına rağmen çalışması isteğe bağlı değildir. Karıncıklardaki kas  kalptedokusu kulakçıklara göre daha kalındır. Vücuda kanı pompalayan sol karıncığın kas dokusu, sağ karıncığa göre daha da kalın bir yapı gösterir. Aort atar damarın çıkarken miyokarda damarlar ayrılır. Kalbin kendi hücrelerine besin ve oksijen götüren bu damarlara koroner damarlar denir.

Perikard (Dış Tabaka)

Kalbi dıştan sararak koruyan perikard, bağ dokudan yapılmıştır. Perikard iki katlı bir yapı gösterir. İki tabaka arasında kalan perikard boşluğunda kalbin çalışmasını kolaylaştıran ve kalbi dış etkilerden koruyan kaygan bir sıvı bulunur.
Kanın Akış Yönü





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları