Gıda Kimyası

Kararma reaksiyonları maillard reaksiyonlarıdır.
Akrilamid kanseri arttırır
Bir gıdada nasıl akrilamid oluşur?
Go for gold altını hedefleyin kampanyası
Akrilamid hayvanların DNA sını bozuyor.
DNA bozukluğu sonucu kanser oluşur.
1994 yılında akrilamid kanserojen madde olarak tanımlandı.
Bu yiyecekleri (patates kızartması,cips) tüketen kişilerde kanser olma riski yüksek.
Patatesleri kızartmak yerine haşlamak veya mikrodalgada pişirmek akrilamid oluşumunu azaltır.
kırmızı ve işlenmiş et alımı azalırsa akrilamid azalır kanser riski azalır.
Ette nişasta var nişasta nedeniyle akrilamid oluşuyor.
Akrilamid oldukça üzerine çalışılan bir konudur.
Bisfenol A kanserojendir şuan yasaklandı ancak eskiden paketli gıdaların belirli özellikte olması için katılırdı.
Zeytin içinde kurşun var bu kurşun nerden gelmiş olabilir?gıda maddesinin zarar görmememesi için polimerim malzeme lakla kaplanıyor ancak lakta zamanla çözülüyor ve zeytin kutusunun kapağının olduğu yer lehimlendiği için o lehimdeki kurşun ve lak çözünüp zeytine geçiyor ve kurşun zeka geriliğine yol açıyor yani ambalaj maddeleri çok önemlidir ve ambalaj maddelerinden toksik madde geçişi olabiliyor.
Proteinlerin bozulma ürünleri olarak vücutta alerjik reaksiyon veren biyojen aminler var.
Bitkisel kökenli doğal toksik:Protein,aminoasit ve türevleri,Glikozitler(1.l ve 2.l metabolitler),Çeşitli kimyasal yapıda olanlar
Hayvansal kökenli:zehirli bal,avidin
Dopa:Toksik aminoasitler;Alzeihmer,parkinsona yol açar.
Baklada bulunur ve favizme neden olur.
Glikozidler antitiroit bileşiklerdir.Brokoli karnıbahar vs. bitkilerde bulunur.Guatr a neden olan bazı toksik maddeler ortaya çıkarır. Örnek:Şalgamda lahanada bulunan kükürtlü glikozidler.
Siyanojenler:acı badem,limon,elma çekirdekleri:Amigladin
Ferrisitokromoksidazı inhibe ederek solunumu felç eder ve öldürür.
patateste suberin var karbondioksiti absorpluyarak sera gazı etkisini engellemek için bitkiler ekilmeye başlandı solarin kök ve yapraklarda kolinesteraz Solenin tehlikeli bir toksik madde.
Gossipol fazla olunca etkili.
Favizm baklada vardır.pişirilince inhibe olur.
Çiğ soya fasülyesi karoteni parçalayan lipokdidaz enzimi içerir.
Portakal eterik yağında bulunan sitral a vitamininin antagonistidir.
Kumarin K vitamini antagonisti.Tarçında bulunur.
Metal bağlayıcılar:
0.5 gram kafein uykusuzluk ve çarpıntıya neden olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları