B.cereus nedir?

gıda patojenidir.doğal ortamı topraktır.Bacillus cereus, toprak kökenli olması nedeniyle tarla ve bahçe ürünlerinde, sporları sebebiyle ise et ve süt ürünlerinde bulunabilir.Bakterilerde bulunan sporlar ısıl işleme oldukça dirençlidir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerinde oldukça önemlidir.B.cereus içeren gıdayı tüketen kişilerde zehirlenmeler, şiddetli bulantı, kusma ve ishal gibi belirtilerle, gıdaların doğru pişirilmemiş veya korunmamış olması nedeniyle sporların canlı kalmalarıyla ortaya çıkmaktadır.
. Bazı B.cereus sporları, 100 °C veya daha düşük sıcaklıkta pişirilmiş gıdalarda, hayatta kalmaya devam etmektedir. Hemen tüketilmeyecek veya hızla dondurulmayacak olan gıdaların 10 °C’nin altında veya 50 °C’nin üstünde tutulması gereklidir.

Bakteri, klasik olarak oda sıcaklığında beklemiş pirinç yemeklerinden de bulaştığından, “pirinç sendromu” nun sebebidir. Daha ayrıntılı anlatacak olursak;

Hasattan sonra kök mikroflorası mahsulü kirletir. Gıda kaynaklı salgınlarda, suçlu yiyecekler genellikle pirinç ( Gilbert ve Parry, 1977 ) veya makarna ( Mahler ve diğerleri, 1997 ; Dierick ve diğerleri, 2005 ; Naranjo ve diğerleri, 2011 ) gibi unlu yiyecekler içerir 

son derece güçlü insan toksin sereulidi, doğal (toprak) ortamlara adaptasyonları için anahtar bir unsur olabilir ve belirli nişlerde gelişmek için anahtar bir gereklilik olabilir.

Özellikle emetik toksin sereulid giderek akut karaciğer yetmezlikleri de dahil olmak üzere ciddi klinik belirtilerle bağlantılıdır ve ayrıca akut ensefalopatinin nedensel bir ajanı olarak bildirilmiştir

İshalli hastalığın, bağırsakta bakteriyel sporların ortaya çıkmasından sonra enterotoksik B. cereus ve enterotoksin üretimi ile gıda kaynaklı bir enfeksiyonun sonucu olduğu düşünülürken , emetik sendromun muhtemelen önceden kontamine olmuş gıdalarda bulunan cereulide zehirlenmesinin bir sonucu olduğu düşünülmektedir

+-

Proteaz, B. cereus'un  hemoglobin (kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşır) veya albümin (kanın ozmotik basıncını düzenler) gibi önemli proteinleri hidrolize ederek konakçı hücreleri enfekte etmek için kullandığı başka bir silahtır  .  

uzun süreli sereulid ile kontamine gıda alımının diyabet üzerinde bazı etkileri olabileceğini göstermektedir 

emetik suşlar et ürünlerinde nadir görülmekle birlikte, zaman zaman patates, pirinç, mantar veya süt ürünlerinde, eşlik eden bakterilerle bile rekabet edebilecek kadar yüksek bir prevalansa sahiptir.

Bacillus cereus emetik suşlarının varsayımsal ekolojik nişi B. cereus'un emetik suşlarının, endofitik simbiyontlar veya biyofilmler olarak bitkilerin köklerini ve yumrularını kolonize etmesi muhtemeldir. Bitkilerin hava kısımları daha sonra bu suşlar, hasat veya yeraltı bitkileri kısımlarından beslenen küçük hayvanlar tarafından kontamine edilebilir. Bitkilerin hava kısımları, yem olarak kullanıldığında inek memesini ve dolayısıyla sütü kirletebilir. Emetik suşlar sporlar diğer B. cereus suşlarının sporlarından daha fazla termo- dirençli olduğundan, pişmiş gıdalar bu doğal olmayan ortamda emetik toksini aşırı üretebilen emetik suşlarda zenginleştirilecektir

B. cereus iki çeşit gıda kaynaklı hastalığa neden olurBir tip bulantı ve kusma ve karın krampları ile karakterizedir ve 1 ila 6 saatlik bir kuluçka süresi vardır. Semptomlarında ve kuluçka döneminde Staphylococcus aureus (staph) gıda zehirlenmesine benzer Bu, hastalığın "kısa inkübasyon" veya emetik formudur .

İkinci tip, 8 ila 16 saatlik bir kuluçka döneminden sonra esas olarak karın krampları ve ishal ile kendini gösterir. İshal az miktarda veya bol miktarda ve sulu olabilir. Bu tip hastalığın "uzun kuluçka" veya ishal formu olarak adlandırılır ve Clostridium perfringens'in neden olduğu gıda zehirlenmesine benzer . Her iki tipte de hastalık genellikle başladıktan sonra 24 saatten az sürer. Birkaç hastada semptomlar daha uzun sürebilir.

Özellikle B. cereus içeren gıdalar pişirildikten sonra yeterince soğutulmadıklarında veya gıdalar geç tüketildiğinde, canlı ve ısıya dirençli olan sporların çimlenmesi ile mikroorganizma çoğalıp, gıda zehirlenmesine neden olabilecek duruma gelir. B.cereus kaynaklı besin zehirlenmelerinin birçoğu Çin restoranlarında kızarmış pirinç yiyenlerde görülmüş ve bu durum pirincin kızartılmasından önce hafif haşlanıp oda sıcaklığında bekletilmesi sırasında B.cereus ‘un sporlu şeklinden vejetatif formuna dönüşmesi ve toksin salması ile açıklanmıştır. B.cereus zehirlenmelerinde pilav, kaynak bir besin olarak bildirilmiştir.

Anlatılanlardan yola çıkacak olursak, B.cereus gıda kaynaklı zehirlenmelerde en sık karşılaşılan bakteri türüdür ve gıdaların pişirilmesinden, soğutulup saklanmasına kadar olan süreç oldukça önemlidir.

  • Destek tedavisi: İshal sadece önceden oluşturulmuş enterotoksinlerin yutulmasından kaynaklandığından antibiyotikler işe yaramaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları