Eğitimde Sosyolojik Yaklaşımlar/Paradigmalar/Bakış Açıları Yorumcuların Topluma Bakış Açısı

YAPISAL İŞLEVCİ YAKLAŞIM 

Aynı okulda eğitim gören çocuklar aynı sınav başarısını yakalamıyorsa,toplumsal başarı eğitim dışındaki pek çok etmenden etkilenmektedir.

Sistem yaklaşımı parçaların birbirine bağımlılığını ve bütüne katkısını ifade eder.

ÇATIŞMACI YAKLAŞIM

-Yapısal işlevselci yapıyı eleştirir.

Yapısal işlevselci yaklaşım fırsat eşitliği aldatmacasını yaratarak yetenekli insanlar aradan sıyrılarak toplumda üst düzey insanların yapabilecekleri liyakata sahip olur veya kendi alanlarında liyakatı geliştirirler.İnsanlar kendi yeteneksizlikleri nedeniyle ilerleyemediklerini düşünüyorlar oysa herkes aynı toplumsal yapıda değildir fırsat eşitliği diye birşey yoktur.Fırsat eşitliği kavramı üst sınıfın ayrıcalıklarının gizlenmesini sağlar ve onlara yarar sağlar.

-Eğitimde fırsat eşitliği konusunda hayalin gerçekleşebileceğini söylüyorlar.

Devlet herşeyin üstündeyse okulda devletin ideolojik bir parçasıdır,eğemen sınıf ideolojisini geride kalanlara aktarır bu şekilde eğitilen genç yetenekliyse ilerlerim değilse ilerleyemem bu benimle alakalıdır diye düşünür.Toplum yapısını hesaba katmaz.

Okullarda baskı,kin,hile vardır,evde eğitilsinler yaklaşımı bile vardır.

Randall Colins:Diplomaya karşı çıkıyor. Eğitimli insan ekonomiye fazla katkı sağlamaz. Okuma yazma dışındaki eğitim etkili değildir. Sanayi anlamında ekonomik kalkınmayı sağlayan meslekler iş başında öğrenilir.Tıp,hukuk gibi meslekler için yüksek öğretim gerekebilir.İş ilanlarında diplomayı şart koşmak eşitsizliği arttırır. Çok iyi elektrikten,tamirden anlayan bir işçi bir fabrikada iş ilanı olduğunda diploması olmadığı için başvuramamasını haksızlık olarak görür. Diplomayla kısıtlamanın amacı ayrıcalıklıları almaktır. 

Örnek: Bir filmde harvard mezunu hariç avukat büroya alınmıyordu diğer bir filmde ise hukuk fakultesi olmayan bir avukat herkesi harvardlı olduğunda inandırıryordu ve herkes avukat değil ama avukatlardan daha iyi işini yapıyor diyordu.

FENEMOLOJİ YAKLAŞIMI

ELEŞTİREL PEDAGOJİ 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

checklist exercise programming