AGIL

Aynı zamanda Parsons bir sistemin varlığını devam ettirebilmesini dört işlevsel zorunluluğun karşılanmasına bağlamıştır. 

Bir sistemin devamlı bir düzen sağlaması veya gelişimsel bir değişim sürecine girmesi için, belirli işlevsel gereklerin karşılanması gerektiğini iddia etmiştir 

Amaç doğrultusunda koşulların hazırlanması zorunluluğu adaptasyon/uyum (A) olarak adlandırılmıştır.

Adaptasyon, ilgili amaca yönelik fiziksel veya toplumsal araçların çevreden sağlanmasını gerektirmektedir.Bu zorunluluğa da Parsons amaca ulaşma (G) adını vermiştir. 

Üçüncü zorunluluk ise amaca ulaşma girişiminin grup içinde bireyler arasında oluşturduğu gerilim, sorun ve gerginliklerin, işleyen ilişkileri sürdürmek ve bozulanları onarmayı kapsamaktadır ve bütünleşme (I) olarak tanımlanmıştır. 

Amaca ulaşıldıktan sonra ise kalıp korunması (L) zorunluluğu gelmektedir.Bu işlevsel zorunluluk belirli bir düzene veya norma göre sistem içindeki eylemin devamlılığının nasıl sağlanacağı ile ilgilidir. 

Evreler dizisi adaptasyon, amaca ulaşma, bütünleşme ve kalıp korunması biçiminde sıralanır. Bu dört işlevsel zorunluluk genellikle AGIL olarak adlandırılmaktadır. Kompleks bir sistem içinde yer alan bütün alt sistemler ve onu oluşturan kurumlar bu dört evreyle aynı ilişkiler içinde değildir ve sistemin farklı parçaları ağırlıklı olarak bu dört etkinlikten biri veya diğeri içinde sistemin farklı kısımlarının yararına uzmanlaşmaktadır (Cuff vd., 2013: 108)

Parsons’a göre dört işlevsel zorunluluk toplumsal dengenin sağlanması için şarttır. Bir sistemin devamlılığının ve istikrarının sağlanması için onu oluşturan alt sistemlerin işlevsel zorunluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bunların devamlı izlenmesi ise toplumsallaşma ve toplumsal kontrol ile sağlanmıştır. Parsons’a göre toplumsallaşma ve toplumsal denetim sisteme uygun rol etkileşimlerini sağlamakla dengeyi kurmakta ve korumaktadır

Zehra Zeynep Sadıkoğlu.(2019).1920 – 1960 YILLARI ARASINDA ABD’DE AİLE SOSYOLOJİSİ.Sosyoloji Araştırmaları Dergisi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları