Toplu beslenme sistemlerinde satın alma yöntemleri ve ilkeleri

 Toplu beslenme sistemlerinde satın alma yöntemleri ve ilkeleri

  • 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa (KİK)  göre satın alma işlemleri yapılır.

  • Satın alma işlemi eksiltme usulü ihaleyle, ara alım veya pazarlık usulü ile veya AOÇ,EBK gibi resmi kuruluşlardan satın alma yöntemi ile yapılabilir.

  • Yiyecek fiyatları ticaret odası Tarım İl müdürlükleri,tüketici bültenleri ve belediyelerden sağlanabilir.

  • Sütlerin getirildiği kapların paslanmaz çelikten yapılmış  olması gerekmektedir .

  • Peynir taze olmamalıdır. (Brusella riski)

  • Yumurtalar tuzlu suya atıldığında dibe çökmelidir.

  • Yumurtaların koyulduğu kaplara viol denilir.

  • Orta büyüklükte sebzeler seçilmelidir Örneğin patates havuç domates 1 adeti 200 gr kuru soğan 300 gram olmalıdır.

Toplu beslenme sistemlerinde depolama yöntemleri ve ilkeleri

Mümkünse tavana kadar fayans olmalıdır.

ahşap malzemeler kullanılmamalıdır.

Poligon raflar kullanılmalıdır tipleri sabit ve hareketli olabilir 

Raf ve ranzalar paslanmaz metalden ve mümkünse hareketli olmalıdır duvarlarında konserve ürünler 10-12 derecede depolanmalıdır patates soğan ve sarımsak 15-20 derecede 1-2 hafta saklanabilir.

Stok rotasyon ilkesi ilk giren ilk çıkar,fifo.

nem ölçer:higrometre

geniş çapta yiyecek hazırlama ve pişirme ilkeleri 

pişirme yiyeceklerin belirli bazı değişikliklere uğramaları için uygulanması anlamına gelir 

ısı ile meydana gelecek gelebilecek değişiklikleri öğrenmek açısından önemlidir

  • proteinler  ısıtıldığında  koagüle olurlar.

  • sıcaklığın artması ile daha sert bir yapı kazanıp nem kaybederler

  • birçok protein koagüle olduğu ya da piştiği sıcaklık 71-85 derecedir.

  • Bağ  dokusu fazla olan et serttir.

  • Asitli yiyecekler  örneğin domatesli ürünler,limon suyu, sirke proteinlere 2 şekilde etki eder:

  •  a -  koagülasyon hızını arttırır yani pişme hızını

  •  b -  bazı bağ dokuların  yumuşamasına yardımcı olur

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları