Demir

Bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için gereklidir. Demir besinlerde hem ve hem olmayan olmak üzere iki formda bulunur. Hem demirin emilim oranı daha yüksektir. Bitkisel yiyeceklerdeki demir hem olmayan demirdir. İyi pişirilmiş kurubaklagillerin demir içeriği ve emilimi tahıllardan yüksektir. Etlerdeki demirin çoğu hem demir olduğundan daha iyi emilirler. Yumurtanın emilimi etlerden daha azdır.(Yumurtadaki fosfotin demir emilimini düşürür) Bitkisel besinlerden oluşan yemeğe 30 gr et veya 50 gr askorbik asit katıldığında demirin emilim oranı 2-3 kat artar. 7-12 aylık bebeklere 11 g demir önerilir. Fitatlar,oksalatlar ve tanenler demire bağlanarak emilimi güçleştirirler. Midenin asidik salgısı ve asetik asit demirin indirgenmesine yardımcı olur yani emilimini kolaylaştırır. !!Askorbik asitle birlikte alınan demir daha kolay emilmektedir. Askorbik asit hem olmayan demirin emilimini 2-3 kat arttırır. Posanın çokluğu emilimi olumsuz etkiler. Proteinin yetersiz olduğu diyetlerde emile...