Kayıtlar

Demir

Resim
Bağışıklık sistemi ve bilişsel performans için gereklidir. Demir besinlerde hem ve hem olmayan olmak üzere iki formda bulunur. Hem demirin emilim oranı daha yüksektir. Bitkisel yiyeceklerdeki demir hem olmayan demirdir. İyi pişirilmiş kurubaklagillerin demir içeriği ve emilimi tahıllardan yüksektir. Etlerdeki demirin çoğu hem demir olduğundan daha iyi emilirler. Yumurtanın emilimi etlerden daha azdır.(Yumurtadaki fosfotin demir emilimini düşürür) Bitkisel besinlerden oluşan yemeğe 30 gr et veya 50 gr askorbik asit katıldığında demirin emilim oranı 2-3 kat artar. 7-12 aylık bebeklere 11 g demir önerilir. Fitatlar,oksalatlar ve tanenler demire bağlanarak emilimi güçleştirirler. Midenin asidik salgısı ve asetik asit demirin indirgenmesine yardımcı olur yani emilimini kolaylaştırır. !!Askorbik asitle birlikte alınan demir daha kolay emilmektedir. Askorbik asit hem olmayan demirin emilimini 2-3 kat arttırır. Posanın çokluğu emilimi olumsuz etkiler. Proteinin yetersiz olduğu diyetlerde emile...

MAGNEZYUM-Bayan Çilek-Her Yaprak Bir Bilgi Blogspot-DOĞRU,GÜNCEL,BİLİMSEL BİLGİLER

Resim
Kalsiyum düzeyi düştüğünde görülen tetani magnezyum düştüğündede görülmüştür.Bu tip tetani magnezyum verildiğinde hızla iyileşir. Fazla alkol alıp yetersiz protein alan kişilerde magnezyum yetersizliği görülür.Çünkü fazla alkol idrarla magnezyum atımını arttırır. Kimlerde Magnezyum Yetersizliği Görülür? -Kuvaşiorkor -Kronik Malabsorbsiyon -Akut Diyare -Kronik böbrek yetmezlikleri Magnezyumun en iyi kaynakları: -Sert Kabuklu Meyveler -Kurubaklagiller -Yeşil Yapraklı Sebzeler -Tam Tahıl Ürünler

FOSFOR

Resim
Kalsiyumun vücudumuzda en çok bulunan mineral olduğunu biliyoruz.Peki 2. sırada kim var?Fosfor! Genelde proteinden zengin besinler fosfordan da zengindir. Hamurun mayalanması fosforun biyoyararlılığının artmasını sağlar. Diyette etin çok olması fosfor alımını arttırırken kalsiyum alımını azaltır. Sebze ve meyvede kalsiyum daha fazladır. Sütte kalsiyum ve fosfor dengeli olduğundan emilimleride yüksektir. Fosfor açısından anne sütünün biyoyararlılığı inek sütünden fazladır. Süt,meyve ve sebzenin diyette yeterli olması fosfor dengesini sağlar.

Malnutrisyon,Şişmanlık gibi Çocuklarda Beslenme durumunu saptama-Pediatrik Beslenme

Resim
  Beslenmenin izlenmesi gereken kritik dönem? 0-5 yaş aralığı Subscapular deri kıvrım kalınlığı --> enerji deposu --> enerji dalgalanma hatalarını önler Literatürde kullanacağımız marka aletin doğruluğu ile ilgili çalışmalar olmalıdır. SD toplum araştırmalarında percentiller klinikte kullanılmaktadır. Waterlow Sınıflaması Yaşa göre boy:Kronik malnutrisyon bilgisi 3ün altı zayıf 97 nin üstü şişman 10 ile 90 arası normal 90 95 hafif şişman  İdeal 50'dir,Z skordaki 0'a denk gelir. Olcay Neyzi --> Türk çocukları için percentil eğrileri. Ağırlık en hızlı etkilenen boy uzunluğu uzun dönemde etkilenir. Ağırlık akut,Boy kronik etkilenir. Akut dönem beslenme yetersiliği - Düşük ağırlık Uzun dönem Kronik beslenme yetersizliği- Kronik Malnutrisyon-Bodurdur-Kısa Boylu Boy uzunluğu kronik PEM(protein enerji malnutrisyonu) göstergesidir. 2 yaş altında BKİ ye bakmak yanıltıcıdır.Yaşa göre bakılmalıdır. 36.aya kadar baş çevresi değerlendirilmelidir. WHO 15-85 Normal 85-95 hafif şişma...

Kalsiyum Etkileşimleri

Resim
Kalsiyum-Sodyum: Ca - Na Fazladan alınan 1 g Sodyum %1 kemik kaybı ile sonuçlanır. --> Bu nedenle az tuzlu yeme alışkanlığı kemik sağlığımızın korunmasına yardımcı olur. Kalsiyum-Protein: Ca-Protein Gereksinmenin üstünde alınan alınan protein ca atımına neden olur. Kükürtlü aminoasitlerden zengin et,tavuk gibi besinler yendiğinde ca alımı arttırılmalıdır.Bu besinler az ca içerir ve ca atımını arttırırlar.

Kalsiyum Kaynakları Nelerdir? Powerpoint Sunusu -Beslenme ve Diyetetik Notlarım

Resim
 

22-29 Aralık Beslenme ve Diyetetik Ders Notları-Toplumda beslenme durumunun saptanması ve toplu beslenme sistemlerine giriş

Resim
  Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş: Meyve olarak ayva yazılmaz,salata olarak rus salatası yazılmaz,sardalya balığı yazılmaz. Balık buğulama yazarken hangi balık hangi ayda bulunur dikkat et.Balık 15 günde 1 yazılır,sık yazmaya gerek yoktur. 2 orta pahalı yan yana gelmemelidir. Kurubaklagillerin öğlen yazılma nedeni sindiriminin zor,çorbaların akşam yemeğine yazılma nedeni hafif olmasıdır. Köfte ve sarma ikiside bir gün önceden hazırlanan yiyecekler olduğundan aynı öğünde verilemez. Ispanak yanına parantez içinde yoğurt yazılmalıdır. (servis personeli unutmasın diye,hatırlatma amaçlı yazılır.) Özel gün menüsünde tatlı yanına tatlı değil tatlı yanına tuzlu verilmelidir. Şişli köfte kuruyor ve hastalar yiyemiyor. Palamut ızgara yanına yoğurlu çorba değil mercimek,domates çorba gibi doyurucu çorbalar tercih edilir. Düğün çorba,Kapuska,Revani -Beyaz beyaz sarı gibi renk açısından uyumsuzdur. İstavrit,hamsi gibi küçük balıklar yerine palamut gibi fileto balıklar tercih edilmelidir. Etli...