İŞLETİM SİSTEMİ

Windows Sürümleri

ME,XP,VİSTA,7,8,8.1,10

Windows dummy userlere göre tasarlanmıştır.(Hiç bilgisayar bilgisi olmayan biri bile kullanabilir)

UZANTILI DOSYALARI AÇARLAR:

Windows-->exe

Mac--> dmg

Linux işletim sistemi çekirdeğidir.

Ubuntu virtual box

saldırganlar kapalı ve çok kullanılana saldırmaktadır.(örneğin linuxa değil windowsa)

Telefonlarda android revaştadır, 

Linux dağıtımları (Linux distribution)

Dağıtım kavramı, özgür yazılım felsefesinin çok alternatifli dünyasının bir sonucu olarak ortaya çıkmış, Linux'a özgü bir terimdir. Yaygınlıkları ve GNU/Linux dünyasına katkılarıyla öne çıkan bazı dağıtımlar vardır: DebianUbuntuRed HatFedoraLinux MintopenSUSE bunlardan birkaçıdır.

VirtualBox, Linux, Mac OS işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir sanallaştırma aracıdır. VirtualBox kullanılarak Ubuntu içine sanal olarak örneğin Windows kurup, Windows'a ihtiyaç duyduğunuzda bir programmış gibi çalıştırabilirsiniz

Açık Kaynak Kodlu Yazılım: Kaynak kodları insanlar tarafından görüntülenebilir, okunabilir ve değiştirilebilir olan yazılımlardır.İnsanlar bunu geliştirip satıp para kazanılabilir.

Özgür Yazılım: Kaynak kodunu incelemeye, değiştirmeye, kullanmaya ve tekrar dağıtmaya izin veren bir lisansla lisanslanmış yazılımlardır. Özgür yazılım lisanlslılar ücretsizdir ve ücretsiz kalmalıdır,ticari olarak kullanılamaz

Serial: Tam sürüm yazılımı kullanabilmek için yazılım firmaları tarafından verilen anahtar, seri numarası olarak tanımlanabilir. Keygen: ingilizce Key Generator (Anahtar Üretici) kelimesinin kısaltması olan keygen, satın alınmamış özel mülkiyetli bir yazılımı tam sürüme çevirmek için anahtarlar (seri numaraları) üreten yazılımlardır. Crack: Tam sürüm olmayan bir yazılıma ters mühendislik uygulayarak (reverse engineering), kodlarını değiştirerek yasa dışı bir şekilde tam sürüme çevirme işlemidir. Korsan Yazılım: Telif haklarına aykırı olarak, kopya seri numarası girilerek veya crack işlemi uygulanarak ücret ödemeden ya da çok düşük ücretler karşılığı elde edilen özel mülkiyetli yazılımlardır.Kamu malı olan yazılımları “Freeware”, “Shareware” ve “Özgür-Açık Kaynak Kodlu” yazılımlar olarak ifade etmek mümkündür. Tescilli yazılımlar ise, yazılım şirketleri tarafından üretilen, ücret karşılığı kullanıcılara satılan ya da kullanım hakkı verilen yazılımlardır. Kar amacıyla üretilen ve satılan her türlü yazılım tescilli diğer bir deyişle özel mülkiyetli yazılım kapsamına girmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları