Karbonhidrat Sayımı-Diyabet-Counting carbs with fiber Complete Guide to Carb Counting-Beslenme ve diyetetik ders notları

Karbonhidrattan posayı çıkarmayı öğretmeliyiz ki ona göre insülin vursun sadece karbonhidrata göre insülin vurursa fazla vurur ve hipoglisemi riski artar,glisemik yük ve glisemik indeks hastaya anlatılmalıdır.

Karbonhidrat tüketimi ana/ara öğünlerde benzer olmalı. (Toplam karbonhidratı hesaplayıp 3 birim kahvaltı öğle akşama kalanını aralara dağıtabiliriz.)

1 Birim = 15 g CHO
3 Birim = 45 g CHO
1 Birim insülin=10 g CHO
Ara ve ana öğünlerde tüketilecek kh miktarı kişiden kişiye pek çok parametreye göre değişiklik gösterir!

her öğünden önce 5ü alıyor yani 15 oluyor gece de 20ü alıyor toplam 35ü yapıyor

AÇLIK KAN ŞEKERİ TAKİBİ:
Her gün öğlen yükselme nedeni sabah kahvaltıyı tolere edememesidir.
Kahvaltıyı azalt yada insülini arttır.
İnsülin Dozu Ayarlanması:
IDF(faktör) değişti eskiden 1800dü artık 1700 alınıyorç
IDF:1700/35=49
120/49=:2.45:2 ünite
Ya insülinini arttırırız:Sen her sabah 5 ünite insülin vuruluyordun artık artık 2 ünite daha vurul sabahları 7 ünite vurul diyoruz.
Veya Kahvaltı öğününü azaltabiliriz:
K/I kullanırız:
 14+14=28 g CHO azaltılabilir bu da yaklaşık 2 dilim ekmektir. Hasta 3 dilim ekmek yiyorsa 2 dilimini azaltırsak doymaz aralarda kaçırır ancak 5 dilim yiyorsa o zaman azaltabiliriz.

Hasta doğum gününde yılda 1 pasta yemek istediğinde ona göre insülinini vurulur.
Biz her zaman onların yanında olamayız bu nedenle onlara nasıl kontrol edeceğini öğretmemiz gerekiyor. -- Tip 1 diyabetler ve hesaplayabilecek tip2 diyabetlilere.
İNSÜLİN POMPALARI:
Hızlı etkili
Kısa Etkili








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İNSANA İLİŞKİN BAKIŞ AÇILARI VE SINIF YÖNETİMİ

Eğitimde Ahlak ve Etik ders notları